Tıp Alanında Yapılan Çalışmalar

İslam tıbbının Orta Çağda ve Rönesans döneminde Avrupa'daki tıbbın gelişimi üzerindeki etkisi son derece büyük olduğu görülmektedir.İslam bilimi 9. yüzyıldan itibaren tıp ve farmakoloji alanlarında kayda değer ölçüde gelişmiştir. Başta ibni sina olmak üzere Zehravi gibi Müslüman bilim insanlarının tıp ve sağlık bilimleri alanında yapmış olduğu çalışmaların Batıya olan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz :
- Bizzat icat etmiş olduğu cerrahi aletleriyle bilinen El-Zehrâvî, ''Kitabu't-Tasrif Limen Aceze Ani't-Te'lif'' adlı yapıtının uzun yıllar okutulmasıyla gerek İslam dünyasında gerek Batı'da cerrahînin gelişmesine önemli bir etki yaratmıştır.(Sezgin, 2016)
- Zehravi, bu aletleri resimlerle detaylı tarif eden ve resimlerle çizen bir hekim olup kuşkusuz Avrupa'da İslam dünyasındaki ününden çok daha büyük bir şerefe mazhar tutulmuştur. Özellikle eserin cerrahlık ve ilaçlarla ilgili bölümleri Avrupa tıbbında en yaygın müracaat kaynağı olmuştur.(Sezgin, 2007).

Günümüzde yeni keşfedilen çıkık omuzu tedavi etmek için uygulanan Kocher metodu ve zor doğumları kolaylaştırmada kullanılan Walcher metodu bu kitapta esasen anlatılmaktaydı.(Bakır, 2018)
Müslüman bilginler arasından Batı düşünce dünyasının en büyük parçasını teşkil eden İbn-i Sina, ''Avicenna'' olarak Avrupa emsalinde mutlak bir suretle yer edindiği görülmektedir. Bilhassa ''Tıp Kanunu'' adlı kitabı Avrupa akademilerinde okutulmuştur.
Tıp Kanunu kitabı sonraki yıllarda birden fazla kez çevrilmiştir. Son olarak 1564 yılında Venedik'te yapılmış Latince çevirisi, 1899-1900 yıllarında Almancaya çevirisi için kullanılmıştır. Berlin Tıp Fakültesi bünyesinde, doktora tezi olarak, kitabın göz hastalıkları bölümü Juan Cueva, Paul Uspensky, Theodor Bernikow ve Elias Michailowsky tarafından Almancaya aktarılmış ve incelenmiştir.(Keser,2018)



Müslüman tıp adamlarının Avrupa'ya önemli etkilerinden birisi hastaların ücretsiz bir tedavi gördükten sonra hastanelere götürülmeleridir. Bu durum örnek alınarak Avrupa'nın çoğu bölgesinde Bologna,Oxford,Enciye,Cambridge gibi tıp akademileri açılmıştır. (Okuyan, 2011)
İbn Nefis'in açıklamasındaki kanın sol karıncıktan sağ kulakçığa geri dönüşünden bahsetmemesi Nefis'in açıklamasının tek yönlü olduğunun göstergesidir. Ancak yeni yapılan araştırmalar, bu keşfin Harwey'den çok önce; ilk kez İbn Nefis tarafından yapıldığı, müellifleri tarafından ortaya koyulmuştur. (Masood, 2010)
Kan dolaşımını keşfeden Nefis,Oxford Üniversitesinden Tıp tarihçisi Emilie Savage-Smith ve Warvick Üniversitesinden Peter Pormann gibi araştırmacıların eleştirilerine tabi olarak küçük kan dolaşımını bulmanın William Harwey'in yaptığı gibi kan dolaşımını tümü ile tanımlamak olduğunu ifade ederek bu keşif, Harwey'e atfedilmiştir. Aynı zamanda bu mesele ''Christianismi Restitutio'' adlı eserin yazarı olan Michael Servetus tarafından da kaleme alınmış ve bu keşfin sahibi vaktiyle ona addedilmiştir.(Kaygusuz, Özdeş, 2019)
İlmiyle Avrupa'yı etkileyen,tıp alanında,bir diğer İslâm bilgini de İbn Rüşd'dür.İngiliz doktor Gilbertus Anglicus'un "Compendum" adlı eserinde İbn Rüşd'ün yazmalarına başvurduğu kaynaklara tanıklık etmektedir.(Masood,Timur, 2010)

