Astronomi Alanında Yapılan Çalışmalar

İslam dünyası, astronomi alanında önemli katkılar sağlamış ve bu alandaki çalışmalar, bilim tarihinde dönüm noktaları yaratmıştır. 8. yüzyıldan itibaren İslam alimleri, Bağdat'taki Beytül Hikme gibi merkezlerde gökyüzü gözlemleri yaparak, astrolabe ve su saati gibi yeni astronomik araçlar geliştirmiştir. Ayrıca, El-Battani ve El-Fergani gibi bilim insanları, gezegen hareketlerini inceleyip, Yunan astronomisinin teorilerini geliştirerek daha hassas matematiksel modeller ortaya koymuşlardır. İslam astronomları, güneş ve ay hareketlerine dayalı daha doğru takvimler oluşturarak, Hicri takvimi iyileştirmiştir. Bunun yanı sıra, antik Yunan, Hint ve Pers astronomi bilgilerini Arapçaya çevirerek Batı'ya aktarılması sürecini başlatmış ve böylece Orta Çağ Avrupa'sındaki bilimsel ilerlemelere zemin hazırlamıştır. Bu çalışmalar, astronominin evriminde önemli bir rol oynamış ve sonraki dönemlerdeki bilimsel gelişmelerin temelini atmıştır. Müslüman bilim insanlarının astronomi alanında yapmış olduğu çalışmaların Batıya olan etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz :

  • Astronomi sahasını inceleyecek olursak, aynı şekilde Batı Rönesansındaki değişimlerin İslam biliminin yansıması olduğunu görmekteyiz.İslâm astronomları, gözleme daha yatkın olan bilim anlayışlarının bir sonucu olarak Batı'da derin izler bırakmışlardır.(Unat,2019) Modern astronominin öncülerinden olan Kopernik'in yazmış olduğu eserlerde Batı dünyasının düşünürlerini derinden etkilemiş olan Müslüman astronom Ez-Zerkalî'den alıntılar yapıldığı görülmektedir.(Hamuroğlu, 2016) 

  • Kopernik aynı şekilde Nasirüddin Tusi tarafından Ay ve Merkür için ortaya atılan hipotezleri de kullanmıştır.(Saliba,Aksoy, 2008)Aynı zamanda 17. yüzyılın büyük astronomu Kepler'ı de etkilemiştir.
  • Ez-Zerkalî yapmış olduğu çalışmalarda Utarit gezegenini oval olarak tanıtmasının, Kepler'in Mars yıldızının yörüngesi ile aynı olduğu ortaya çıkmıştır.(Sezgin, 2015)