Alman Akademisyenlerle Yapılan Görüşmeler
1. Görüşme Berlin Freie Universitat/Almanya

Projemizde bizlere katkısı bulunan, Berlin Freie üniversitesinde yardımcı doçent olarak görev yapan tarihçimiz, kişisel verilerin korunması kanunu kapsamınca isminin belirtilmemesini önemle rica etmiştir. Bu husustaki hassasiyeti göz önünde bulundurularak ismi belirtilmeyecektir.
Değerli Hocamıza detaylı ve tatmin edici açıklamaları ve projemize desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Müslümanların tercüme faaliyetleri ile başlayan Altın Çağı'nın bilim tarihinde önemli bir yer teşkil ettiğini, Avrupa'da sıkça zikredilen Müslüman alimlerinin Harizmi (cebirin babası), İbn Sina (Avicenna) ve Al-Razi'nin vs. bilim tarihinde yeni bir çağı başlattıklarını, tüm gerçekliğiyle öncesi ve sonrası içinde neden-sonuç bağlamında açıklamıştır. İslam biliminin Avrupa Rönesansında, gerçekliği yadsınamayacak ölçüde katkısının bulunduğunu ve Avrupalı bilim adamlarının Müslüman alimlerin eserlerini inceleyerek bilime sundukları halihazırdaki ürünlerin İslam biliminin icrası olduğunu gözler önüne sermektedir.Ayrıca Müslüman toplumların Batı medeniyeti karşısında bilim ve teknoloji alanlarında yeterince ilerleyememesinin sebeplerini detaylı bir şekilde açıkladığı görülmektedir.Almanya Freie üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapan tarihçi akademisyenin müslüman bilim adamları ve yaptıkları çalışmalar konusunda olumlu bir kanaate sahip olduğu, konu hakkında yeterli, tatmin edici ve gerçek bilgilere sahip olduğunu söyleyebiliriz.
2. Görüşme Berlin Humboldt Universitat/Almanya
Projemiz kapsamında MEB Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Almanya Berlin'de görevlendirilen bir öğretmenimiz aracılığı ile irtibat kurduğumuz Berlin Berlin Humboldt Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak görev yapan bir akademisyenle whatsap üzerinden bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemiz 25.10.2024 cuma günü saat 13.50'de gerçekleştirilmiştir.Yardımcı doçent olarak görev yapan tarihçimiz isminin belirtilmemesini önemle rica etmiştir. Bu husustaki hassasiyeti göz önünde bulundurularak ismi belirtilmeyecektir.

Yaptığımız görüşme sonunda değerli akademisyenin verdiği bilgiler ışığında kendisinin ortaçağda yaşamış birçok müslüman bilim insanını tanıdığı anlaşılmıştır.Ortaçağ müslüman bilim insanlarının çalışmaları konusunda oldukça ayrıntılı bilgiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Değerli hocamız açıklamalarında müslüman alimlerin mirasının, insan bilgisinin ilerlemesinde ve bilim tarihi açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Müslümanların Ortaçağ'da bilime önemli katkılar yaptığını kabul ettiğini ve daha sonraki yüzyıllarda müslümanların bu alandaki gerilemelerini sosyal, kültürel,iktisadi ve hukuki nedenlerle açıklamaya çalıştığını söyleyebiliriz.Ayrıca açıklamalarında Avrupalıların Orta Çağdaki Müslüman bilim adamlarına yönelik algısının yüzyıllar boyunca önemli dönüşümler geçirdiğini,başlangıçta, bu akademisyenlerin katkılarının büyük ölçüde tanınmadığını ve yeterince değer verilmediğini, ancak Avrupalı bilim adamlarının Müslüman bilim adamları tarafından korunan ve tercüme edilen bilimsel ve felsefi metinleri incelemeye başlamasıyla, müslüman bilim insanlarının çalışmalarına olan ilginin yeniden canlandığını belirtmiştir.Değerli hocamızın bu görüşleri müslüman bilim insanlarının Avrupa'daki algılanışı açısından oldukça önemli olduğunu göstermektedir.Müslüman bilim adamlarının Avrupa'da Rönesans'ın oluşumuna önemli katkıları olduğunu ve dönemin entelektüel manzarasının şekillenmesinde çok önemli olduğunu çeşitli örneklerle açıklamıştır. Rönesans'tan sonra Avrupa'nın bilim ve teknolojide ilerlemesinin nedenleri olarak matbaanın icadı. bilimsel yöntemlerde oluşan değişimler, zengin patronlardan ve hükümetlerden gelen mali desteklerin artması ve Royal Society gibi işbirliğine yönelik Bilimsel Topluluk ve kuruluşların kurulması gibi birçok faktörün bir araya gelerek bilimsel ilerlemeye olanak sağlayan bir ortam yarattığını ve çeşitli alanlarda dönüştürücü gelişmelere yol açtığını belirtmiştir.Siyasi istikrarsızlık, bilim ve teknolojinin ihmal edilmesi ,ezberci eğitim sistemleri, beyin göçü ve kültürel ve dini faktörler sebebiyle müslüman dünyasında bilimin gerilemediğini, ancak nispeten daha yavaş ilerlediğini düşündüğü görülmüştür. Çözüm önerisi olarak eğitim reform, eğitime, altyapıya yatırım yaparak ve inovasyon kültürünü teşvik ederek bu zorlukların üstesinden gelerek, müslüman dünyasında bilimsel ilerlemenin canlanmasına yardımcı olabileceğini düşünmektedir.